Burnout

Stress, overspannenheid en burnout


Stress is onvermijdelijk in ons leven. Gezonde stress zorgt voor motivatie, concentratie en energie om goed te functioneren. Als je in korte tijd veel stress te verduren krijgt kan dat de balans tussen spanning en ontspanning ernstig verstoren. Stressfactoren zijn er vele: een ernstige ziekte, operatie, scheiding, verhuizing, financiële problemen, extreme sportbeoefening, mantelzorg, een overlijden, maar ook een hoge werkdruk en een slechte werksfeer. Dat zijn factoren van buitenaf. Karaktereigenschappen beïnvloeden van binnenuit. Persoonlijke eigenschappen, zoals perfectionistisch zijn, geen nee kunnen  zeggen, altijd maar willen klaar staan, het hebben van groot verantwoordelijkheidsgevoel en controle willen houden, zorgen voor hogere gevoeligheid voor stress. Ons lichaam reageert alert op stress, er wordt dan veel stresshormoon (cortisol) gemaakt wat ervoor zorgt dat we de stress periode goed kunnen doorstaan.
Meer stress dan draaglijk is en te weinig  kunnen ontspannen, kan klachten van overspannenheid, rusteloosheid, gejaagdheid, prikkelbaarheid, duizeligheid en slecht slapen geven. De bijnier die voor de cortisolproductie zorgt raakt op de lange termijn uitgeput. Dit kan uiteindelijk resulteren in chronische gezondheidsproblemen en burnout.
Perioden van hormonale instabiliteit kunnen ervoor zorgen dat factoren als stress harder aankomen. 
De schommelingen in de hormonen, bijvoorbeeld na een zwangerschap en rond de overgang zorgt er voor dat vrouwen in onbalans raken... De hormoonveranderingen hebben flinke gevolgen in het vrouwenlichaam, met name de vetstofwisseling, de suikerstofwisseling, maar ook allerlei neurotransmitters (boodschapperstofjes) kunnen negatief beïnvloed worden. Ook traumatische ervaringen en depressieve perioden uit het verleden kunnen weer de kop opsteken tijdens de overgang.

Herken jij je in deze klachten? Voel je je labiel, onzeker, slaap je slecht?Ervaar je veel stress?
 
Door samen naar je situatie te kijken, welke rol je cyclus speelt, hoe je leefstijl en voeding invloed kunnen hebben en advies m.b.t. ondersteunende producten kunnen er weer voor zorgen dat het de positieve kant op gaat!
   

    

Zelf je afspraak maken, 24 uur per dag

AFSPRAAK MAKEN? BEL 055-8430431

Er zijn meer tijden mogelijk dan in de webagenda open staan!

Orthomoleculair geschoold
(sinds juli 2014) 


Nieuwe Praktijk locatie Deventer!

M.i.v. 29-1-2019 houdt ik mijn praktijk bij
Kuna Ludado centrum voor WelZijn
Brinkgreverweg 122
Devente

lees het hele artikel
Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsberichten

Activiteit

Filmpje:

https://www.destentor.nl/apeldoorn/in-de-overgang-na-17-00-uur-geen-koffie-thee-en-chocolade~a08a3207/

Tijd voor jezelf moment


Herkenning? Erkenning? 

Iemand die begrijpt waar je het over hebt.
Die jouw klachten serieus neemt.
Gun jezelf een consult,...
Het kan je zoveel inzicht geven!

Meer lezen? 'Te lijf'
door Isa Hoes


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Gratis Care for Women nieuwsbrief

Elke maand het laatste nieuws over Care for Women en nieuwe artikelen. Blijf verbonden, meld je aan!

Naam *
E-mail *