De overgang

De overgang

Dat opvliegers en nachtelijk zweten bij de overgang horen is bij de meeste vrouwen  en mannen wel bekend. Maar er zijn heel wat meer klachten die ook aan de overgang gerelateerd kunnen worden. Stemmingsklachten, depressiviteit, stijfheid of pijn bij opstaan, minder zin in seks of pijn bij seks hebben, slechter  slapen, hoofdpijn en moeheid zijn een paar voorbeelden. En waarom de ene vrouw al rond haar veertigste en de ander al een eindje in de vijftig is voor dat de eerste klachten beginnen, heeft te maken met de kwaliteit van de eicellen. En daar is niets aan te doen. Een verandering in de menstruatie is vaak een eerste signaal.
Of je klachten nou vaag zijn of ernstig, als ze invloed hebben op hoe jij je voelt en je leven danig in de war schoppen, wil je er wel iets aan doen. De periode van de overgang kan vele jaren duren en om deze tijd met zo min mogelijk klachten door te komen, is het goed om te snappen wat er in je lijf gebeurt. Maar ook hoe je je klachten positief kan beïnvloeden en wat je er zelf aan kan doen. In een consult kunnen we veel bespreken. Waar jij behoefte aan hebt. Je krijgt advies en mogelijkheden waar je wat mee kan. 
De overgang hoort erbij, elke vrouw moet er doorheen. Maar dat er niets aan te doen is, klopt niet. Soms lijken de klachten op de overgang, maar is er een andere oorzaak, ook daar kijken we naar. Je kan zelf veel invloed hebben op deze fase. 

Overgangsklachten na borstkanker, eierstokkanker en baarmoeder(hals) kanker

Als de diagnose (vrouwen)kanker je treft, verandert je leven volledig. Dan wordt er maar een ding belangrijk..overleven. En alle behandelingen die worden voorgesteld, operatie, chemotherapie, bestraling, medicijnen (antihormonen) onderga je. Als je maar beter wordt. Over de gevolgen van die behandelingen denk je nog niet na, dat komt pas later.
Toch kunnen op een gegeven moment klachten door de behandeling en de overgangsklachten je herstel belemmeren. Weinig energie, moe, stemmingsklachten, slecht slapen, opvliegers....
Wat je overkomen is heeft veel impact op je. Maar ook op je relatie, je gezin, je werk, je vrienden…Alles is veranderd, niets is meer hetzelfde. Als de behandelingen weer een tijdje achter de rug zijn en je langzaam weer het ‘normale’  leven oppakt, verwacht men ook dat je weer de ‘oude’ bent en wordt er ook niet meer zoveel over gepraat. Misschien heb je daar toch wel behoefte aan.
Heb je stemmingsklachten, opvliegers of blijf je moe? Zoek je een luisterend oor? Zoek je iemand om eens even van gedachten te wisselen? Aarzel niet, maak een afspraak.

    Klik hier om een afspraak te maken of een vraag te stellen
Zelf je afspraak maken, 24 uur per dag

AFSPRAAK MAKEN? BEL 055-8430431

Er zijn meer tijden mogelijk dan in de webagenda open staan!

Orthomoleculair geschoold
(sinds juli 2014) 


Nieuwe Praktijk locatie Deventer!

M.i.v. 29-1-2019 houdt ik mijn praktijk bij
Kuna Ludado centrum voor WelZijn
Brinkgreverweg 122
Devente

lees het hele artikel
Klik hier voor een overzicht van alle nieuwsberichten

Activiteit

Filmpje:

https://www.destentor.nl/apeldoorn/in-de-overgang-na-17-00-uur-geen-koffie-thee-en-chocolade~a08a3207/

Tijd voor jezelf moment


Herkenning? Erkenning? 

Iemand die begrijpt waar je het over hebt.
Die jouw klachten serieus neemt.
Gun jezelf een consult,...
Het kan je zoveel inzicht geven!

Meer lezen? 'Te lijf'
door Isa Hoes


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Gratis Care for Women nieuwsbrief

Elke maand het laatste nieuws over Care for Women en nieuwe artikelen. Blijf verbonden, meld je aan!

Naam *
E-mail *